Trapeza (nazit)

Na een eredienst eten en drinken wij gezamenlijk. Dit doen wij tijdens de Trapeza (nazit). U hoeft hier natuurlijk niet aan mee te doen. Dit moment is voor velen echter wel belangrijk. in de eerste plaats omdat wij op deze manier kennis met elkaar maken, en elkaar beter leren kennen. Zo groeit de band tussen parochianen sterker als een kerk. Daarnaast is dit een erg goede gelegenheid om uw geestelijke vragen te stellen aan de priester. Deze legt vervolgens uw vraag uit aan tafel. U kunt natuurlijk ook  deze mogelijkheid aangrijpen om een persoonlijk gesprek met de priester aan te gaan. Maar hoe gaat de Trapeza eigenlijk?

Waar moet ik naar toe?

De Theodora kapel heeft een eigen kantine. Deze bevind zich aan de rechterkant van het gebouw. als u de deur aan de rechterkant van de altaar ruimte ingaat en vervolgens rechts afgaat komt u in de kantine. Meestal verteld de priester bij de afsluiting van de eredienst dat iedereen welkom is om in de Trapeza (nazit) deel te nemen. Maar voor het geval dit niet het gebeurd, dan is het volgende voor u duidelijk. Na dat ieder de zegen heeft verkregen van de priester zullen mensen door de rechter deur zich naar de kantine begeven. U kunt deze mensen volgen. zij bereiden vervolgens alles voor de Trapeza (nazit) voor. Bij een Heilige Liturgie zijn er echter in de kerk nog wel eerst de dankgebeden gaande.  

Wat wordt er tijdens de Trapeza gegeten / gedronken?

In de Russisch orthodoxe kerk in Zwolle houden we om de twee weken een eredienst. De ene zondag is dit een Grote Vesper, en de andere zondag een Heilige Liturgie. De Heilige Liturgie begint omstreeks 10:30 en is klaar rond 13:00. Tijdens deze Trapeza (nazit) wordt er vaak koffie/thee met taart en hartige zelf gemaakte gerechten gegeten. De Grote Vesper begint rond 16:00 en is meestal rond 17:00-17:30 klaar. Vaak wordt er dan gewoon avond gegeten met Slavische gerechten, salades en soep.   

Hoewel er de ene week wellicht minder aanwezig zal zijn dan de ander is er doorgaans altijd genoeg voor iedereen. Binnen de Slavische cultuur is het eten altijd zeer uitgebreid dus de Trapeza is zeker geen koffie en een koekje moment. 

Overigens is er wel een aanpassing op het eten rond de vasten tijden. 

Wie maakt dit allemaal?

Veel parochianen maken thuis gerechten om deze vervolgens naar de kerk mee te nemen. Dit zijn vaak gewoon 1 of 2 gerechten en wanneer meerderen dit doen heeft met dus een rijk gevulde en gevarieerde tafel met eten. Het maken van deze gerechten is echter geheel op vrijwillige basis dus voelt u zeker niet verplicht om dit ook te moeten doen. Omdat de parochianen van Zwolle afkomstig zijn van vele culturen, weerspiegelt dit ook in de prachtige variatie aan eten. Mede hierdoor ervaren parochianen ook weer oude nostalgie tijdens de Trapeza omdat deze bijvoorbeeld al erg lang niet borsch of perogi hebben gehad. Doorgaans is de thee en koffie van de kerk zelf. Alcohol wordt er echter nooit gedronken maar bij uitzondering bij bijvoorbeeld kerkelijke feesten. Hier wordt dan uitsluitend rode wijn voor gebruikt.

Ook hoeft u geen financiële bijdrage te geven voor het deelnemen aan de Trapeza, dit is geheel gratis. wij maken veel liever kennis met u dan dat u betaald om deel te nemen. Wanneer u dit toch wilt doen vragen wij u om liever een gift te maken aan de kerk zelf.  

Het vasten

Er wordt wel eens gegrapt dat het leven van een orthodoxe voor de helft van het jaar uit vasten bestaat. Echter vasten is een belangrijk onderdeel van een orthodox ascetisch leven. Van alle vasten dagen is misschien wel het grote vasten (40 dagen) het meest bekend. Ook in de Trapeza houden we hier rekening mee. Tijdens deze tijd zal er dus vaak veel meer eten op tafel staan welke in verband staat met het vasten. Dat wil echter niet zeggen dat dit het enige is wat er gegeten wordt gezien er niet verwacht wordt dat een ieder vast. U moet u ook zeker niet bezwaart voelen om hier aan mee te doen.

Klein iets om rekening mee te houden

De Russisch orthodoxe kerk van Zwolle heeft een priestermonnik als celebrant. Mocht u eten willen maken voor de Trapeza dan is het goed om te weten dat alle orthodoxe monniken volledig vegetarisch zijn. Dit wil niet zeggen dat alles wat u kan maken vegetarisch moet zijn, maar het is misschien wel handig om hier rekening mee te houden.