huisregels

Voorwoord
Mensen gaan naar de kerk om hun geloof te uiten en het is dan ook aan ieder een moment van bezinning. Mede hierdoor hebben we in Zwolle een reglement van huisregels tijdens een eredienst opgesteld zodat ieder zijn eigen geestelijk leven kan onderhouden zonder dat hij/zij last heeft van anderen. Wij vragen dan ook deze huisreglementen aandachtig te lezen zodat u goed geïnformeerd bent hoe wij als orthodoxe kerk in Zwolle onze diensten houden. Wij danken u alvast voor uw aandacht hier in.

.1 Naar binnen?

De kerk in Zwolle is voorzien van de nieuwste technologie. De hoofdingang om de kerk binnen te komen heeft geen deur klinken. in plaats hiervan bevind zich aan de rechterkant van de hoofdingang een drukknop. Drukt u deze knop in dan gaat de deur automatisch voor u open. Vanuit binnen als u de kerk weer verlaat is de knop rechts van u aan de muur naast de trap.  Het is overigens niet de bedoeling dat u via de trap naar boven gaat. Wanneer u de kerk binnengaat is er eerst een hal. Als u vervolgens door de dubbele deuren naar binnen gaat sluit u deze dan ook weer achter u in verband met tocht. 

.2 Naar de wc?

Het misschien allemaal een beetje omslachtig maar als u naar de wc wilt dan zult u via de hoofdingang naar buiten moeten. Als u dan links om het grasveldje heen loopt dan kunt u via de deur naast de kerk weer naar binnen. Sla dan linksaf de hal in en ga dan rechts. bij het achter raam aan de rechterkant bevind zich de wc’s. Loopt u alstublieft niet vanuit de kerk rechtstreeks de rechtersdeur naast het altaar in. Dit leid de priester, het koor/lezer, en kerkbezoekers enorm af tijdens de dienst.  

.3 Waar kan ik niet zijn

Er zijn binnen orthodoxie strikte regels met betrekking tot de heilige altaar ruimte. Zij die in het altaar dienen mogen hier alleen komen. Als u voor/na een eredienst de priester wilt spreken, ga dan staan voor 1 van de diaken poorten voor het podium (niet er op). Loop beslist NIET het altaar in. U kunt ook aan een altaardienaar of de lezer vragen of hij voor u de priester kan halen. U kunt ook wachten tot wanneer de priester u gezien heeft. Het kan zijn dat hij niet meteen komt. Dat komt omdat hij vaak nog met dingen bezig is. Blijft u dan vooral geduldig.

.4 Gaan zitten

Het kan zijn dat tijdens een eredienst u vermoeid raakt om te blijven staan. Dan kunt u ervoor kiezen om te gaan zitten. Dit is geen probleem en heel normaal binnen orthodoxe kerken. In de Theodora kapel staan alle stoelen op elkaar in een hoek gestapeld. Haalt u alstublieft NIET tijdens een dienst zelf een stoel van de stapel af. Dit geeft onnodig veel geluid en leid af tijdens de dienst. Er wordt voor gezorgd dat er genoeg stoelen tijdens een dienst klaar staan waar u gebruik van kan maken.

 Legt u geen tassen op deze stoelen omdat het bezoekers er van kan weerhouden om te gaan zitten. Als er niet genoeg stoelen zijn kunt u op de grond zitten, of u kunt aan de kerkwinkel vragen of deze voorzichtig voor u een stoel kan pakken. 

Houd u bij het herplaatsen hier ook rekening mee waar u het neerzet i.v.m met de intocht van de priester door de kerk. En gaat u niet in de weg zitten voor het zij altaar aan de rechterkant waar mensen ook hun gebeden doen.

.5 gebeden briefjes

Bij binnenkomst staat er aan de rechterkant een hoge sta-tafel waar gebeden briefjes voor de levenden en de doden ingevuld kunnen worden en waar u de prosphora kan pakken. De wassen kaarsjes worden verkocht in de kerk winkel er tegen over. 

U kunt de briefjes onder een icoon van de 1 van de analoi’s aan de zijkant leggen, de altaar dienaars halen dit vervolgens op om mee te nemen in de altaar ruimte. U kunt ook zoals in regel 3 voor de diakenpoort gaan staan zodat een altaar dienaar deze van u overneemt. De gebedenbriefjes moeten wel voor 12 uur ingeleverd zijn, anders gaan ze niet met de huidige dienst mee.  

Na afloop liggen de gebedenbriefjes met (phrosphora) ook weer voor u klaar. Vergeet u vooral de persoonlijke gebeden boekjes van u zelf niet. Doet u dit toch dan bewaren wij deze in de priester kast en kunt u de volgende dienst hier naar vragen. De briefjes die overblijven gaan weer met de priester mee.

Persoonlijke gebedenboekjes kunt u kopen in de kerk winkel. 

.6 geluiden

Erediensten worden vaak druk bezocht. Parochianen zijn vaak ook in persoonlijk gebed verwikkelt tijdens een dienst, of luisteren aandachtig mee. Het is belangrijk binnen een orthodoxe kerk dat een gevoel van kalmte en sereniteit bestaat. Daarnaast doen we alles akoestisch en wordt er dus niet gebruik gemaakt van microfonen. 

Weerhoudt u ervan om met elkaar te praten tijdens de eredienst. Hier is de Trapeza (nazit) voor. Ook rondlopen leid bezoekers enorm af. Het is echter absoluut niet de bedoeling dat u hoesten moet moeite gaat inhouden, of kinderen volledig helemaal stil houdt. Probeer middels fluisteren wel uit te leggen wat er gaande is en deze stilte vast te houden.  Spreekt u hier elkander ook niet op aan. Sommige situaties kunnen nu eenmaal anders dan wat het voor u lijkt te zijn. (er zijn dus uitzonderingen) 

.7 wachten

Het kan zijn dat u wel orthodox bent, maar uw partner/vriend/kennis die met u mee gaat dit niet is. Dit is absoluut geen probleem. Als deze graag gewoon wil wachten tot de eredienst is afgelopen dan kan deze bij ons in de kantine doen. 

Uw partner/vriend/kennis kan volgens regel 2 gewoon de zij ingang naast de kerk naar binnen gaan en vervolgens rechts in slaan. Hier is de kantine waar deze plaats kan nemen en wachten. Wel is het even belangrijk te melden dat een Heilige Liturgie mogelijk wel twee uur kan duren. Dus aan te raden is om iets mee te nemen voor uw partner/vriend/kennis waarin hij zich zelf in kan vermaken.

Na de dienst komen wij hier gezamenlijk om de Trapeza (nazit) te houden.