Giften & Donaties

Uw giften & donaties helpen onze kerk in ons voortbestaan

In Nederland is de wettelijke regel dat religieuze instellingen zoals kerken zelfvoorzienend zijn in hun onderhoud. Dat wil dus zeggen dat er geen subsidie mogelijkheden zijn vanuit de Nederlandse staat voor religieuze instelleningen. Daarnaast verbied de wet dat periodieke giften gedaan worden vanuit mede kerken uit het buitenland zoals bijvoorbeeld Rusland. Dit betekent dat elke orthodoxe kerk is aangewezen op eigen kracht om zelf zelfvoorzienend te zijn. Zonder giften van parochianen betekend het dus dat een kerk zal moeten sluiten omdat het geen enkele mogelijkheden heeft om de kosten te betalen.

Ook de Russisch-orthodoxe kerk van de Heilige Aartsengel Michaël te Zwolle is geen uitzondering hier in. De betaling van de maandelijks/jaarlijks terugkerende kosten zorgen ervoor dat u en ik ons geloof in Jezus Christus onze Verlosser kunnen blijven praktiseren. Wij willen dan ook volledig transparant zijn met onze kerkbezoekers door u een overzicht te geven van de kosten die wij maandelijks/jaarlijks terugkerend hebben.

  • Huur van de Theodora kapel
  • Vervoerskosten en bijdrage van onze priestermonnik
  • Basis benodigdheden kantine voor Trapeza (koffie, thee, koekjes)
  • Materialen voor de erediensten zoals was kaarsen, prosphora, etc. etc.
  • Bloemen voor de iconen voor de Goddelijke Liturgie
  • Maandelijkse bijdrage aan het bisdom
  • Jaarlijkse kosten van de website
  • Aanvulling van artikelen voor de kerkwinkel

En dan hebben we het nog niet eens over extra kosten zoals verzekeringen voor het gebruik van materialen van de kapel zelf of onze boedel die nu toch wel in waarde begint te groeien. Of het sparen voor benodigde kerkmaterialen of zelfstandigheid. Een deel van deze kosten komt uit onze collectes en verkoop van spullen uit de kerk winkel, of door bijdragen van een aantal vaste parochianen binnen onze kerk. Het andere gedeelte wordt bekostigt door het klooster te Hemelum waar wij de geestelijkheid en parochianen daar eeuwig dankbaar voor zijn. 

U zult misschien dan ook wel begrijpen dat de kerk in Zwolle financieel amper gelijk draait met betrekking tot kosten en inkomsten. Dit is dan ook niet raar en heel natuurlijk gezien de Russisch orthodoxe kerk in Zwolle in zijn vier jarig bestaan enorm gegroeid is ten opzichten van de start van onze kerk. En met groei van kerkbezoekers komt nu eenmaal ook verhogende kosten. Toch is het goed om niet alleen stil te staan bij groeiende kosten, maar ook bij de groei dankzij giften en donaties in de afgelopen vier jaar. De groei van de Russisch orthodoxe kerk te Zwolle is niet onopgemerkt gebleven in orthodox Nederland. Wij beschouwen het dan ook God’s zegen voor hoe onze kerk in bezoekers aantal, maar ook in bijdragen van materialen bijna maandelijks wel iets groeit. 

Zo zijn er dankzij giften en donaties van sommigen van u al behoorlijk wat materialen voor de altaar ruimte gekomen, Een rijkelijke collectie aan iconen binnen onze kerk, is er vrij veel kerkelijke literatuur in onze kerk, is er een vrij grote toma (bisschoppelijk verhoging) en drie vaste analoy’s, zijn er twee gouden kandelaren om kaarsjes voor te steken. En dat is slechts nog maar een greep van wat de kerk allemaal dankzij u in Christus heeft mogen ontvangen. Wij willen u dan ook bedanken voor een alle giften en donaties die u allen gedaan heeft.

Wij willen graag samen met u voor God onze kerk verder laten groeien zodat deze prachtige plek in Christus een vaste plaats kent in uw hart, en onze prachtige stad. Daarom vragen wij u in alle nederigheid voor u of u kan blijven bijdragen aan onze prachtige kerk. Momenteel leggen wij maandelijks een bescheiden klein bedrag opzij voor een nieuwe iconenstasis waar u verder over kunt lezen wanneer u naar beneden scrolt. Wij nodigen u dan ook uit om als u kunt hier een bijdrage in te doen hoe klein het bedrag ook is. Maar boven alles hopen wij u te kunnen blijven ontmoeten tijdens de gehouden eredienst in onze kerk.

Letop!: schrijft u altijd in de omschrijving waar u de gift voor doet, bijvoorbeeld “iconenstasis” 

Onze dank is dan ook zeer groot voor alles wat u allen doet om onze kerk in Christus te kunnen laten blijven voortbestaan.

– De Russisch orthodoxe kerk van de Aartsengel Michaël, aanvoerder van de Hemelse onlichamelijke krachten te Zwolle –  

CurrencyAmount

Giften en donaties worden via het betaalplatform Mollie payments gedaan. Wilt u liever donaties via het betaalplatform PayPall doen, dan kunt u dat via de onderstaande knop doen.

Alle donaties gaan rechtstreeks naar de kerkelijke bankrekening van stichting “Podvorye H.H. Aartsengel Michaël en alle Onlichamelijke Krachten te Zwolle”. U kunt de stichting terug vinden in de kamer van koophandel onder het nummer: 75081288. Mocht u zelf handmatig een donatie willen overschrijven dan kan dit op rekeningnummer: NL36INGB0006634948  ten name van “H H Aartsengel Michaël”.

Cross XLI, by Adam Stanislav

spaar Project iconenstasis

Actieve giften & donaties spaardoel

Momenteel is de Russisch orthodoxe kerk in Zwolle bezig met het vergaren van financiën voor een nieuwe iconenstasis. U heeft misschien wel gemerkt dat onze huidige iconenstasis aan vervanging toe is. Het kerkbestuur heeft daarom besloten om niet nog een keer een nieuwe mobiele iconenstasis zelf te bouwen,  Maar om een echte iconenstasis zelf te laten maken in Oekraïne. Deze iconenstasis zal in delen gemaakt worden zodat deze via kliksysteem op en afgebouwd kan worden voor erediensten. Het totaal bedrag hiervoor nodig is rond de €1500 (44800.00 grivna). Echter is dit nog wel de oude prijs heeft de producent ons verzekerd gezien de stijgende houtprijs. 

Doel €1500 - Totaal opgehaald:
€205

De iconenstasis

Hier beneden ziet u het voorbeeld van de beoogde iconenstasis welke de kerk in Zwolle voor aan het sparen is. Deze iconenstasis heeft een breedte van 6 meter en een hoogte van 2,7 meter. Mocht de lengte te kort zijn dan kan er altijd een extra paneel (of twee hiervoor bij besteld worden. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt is spaanplaat welke met opzet gedaan is gezien deze iconenstasis in gedeeltes gedragen moet kunnen worden gezien opbouw en afbouw bij ons in de kapel. Massief hout zou simpelweg gewoon te zwaar zijn. De iconenafbeeldingen kunnen verwisseld worden. 

donaties voor iconenstasis

Zoals u ziet heeft deze iconestasis naast de koninklijke deur, ook de noordelijke en oostelijke diaken deuren. De gehele iconenstasis is rijkelijke versiert aan de hand van een hout CNC-graveermachine. Ook is rondom en op de koninklijke deur een rijkelijke versiering van iconen. Hier beneden kunt u zien hoe de iconenstasis in acht delen verdeeld is en samen in elkaar klikken om 1 volledige iconenstasis te vormen. De bedoeling is dat aan de achterkant in het midden gedeelte (aan weerskanten van de koninklijke deuren) inklap steunschragen komen om het midden gedeelte goed vast te kunnen zetten. De uiterste linker en rechterkant van de iconenstasis krijgen dit ook echter wordt de voorkant hier ook gedeeltelijk gehouden door de stenenpilaren van het podiumgedeelte van de Theodorakapel aan weerskanten.  

Het klopt inderdaad dat elke eredienst de iconenstasis opgebouwd en afgebouwd moet worden. Echter is onze kerk gezegend met een klein groepje vrijwilligers welke zich hiervoor willen inzetten wanneer dit een realisatie wordt. Toch willen wij het deze zo makkelijk mogelijk maken om de iconenstasis zo snel mogelijk op en af te bouwen. Hiervoor hebben wij bedacht om een oude PostNL kar (met hoge tralies) te gebruiken waar de panelen ingezet kunnen worden zodat deze naar voor en achter in de opslag gezet kan worden en daar de minimale ruimte inneemt. 

Als de aanpassingen gedaan zijn, zou als het goed is de beoogde iconenstasis er uitkomen te zien zoals u rechts op de schets ziet. U ziet op de schets echter dat de iconenstasis erg ver vooruit staat wat niet het geval zal zijn in het echt. Dit is in de schets gedaan om de impressie van de iconenstasis te geven in de Theodora kapel. In werkelijkheid zal deze achter de dikke pilaar staan waardoor de iconenstasis ruim 60cm naar achteren komt te staan. 

Daarnaast zal de iconenstasis nog aangevuld worden met 4 lampadka’s voor elke icoon op het paneel, en natuurlijk een rood gordijn achter de koninklijke deuren. En als het mogelijk is een tapijt welke van het altaar tot buiten de voorste analoy gemaakt kan worden.

De iconenstasis van Oekraïne hier krijgen zal ook nog een kleine onderneming op zichzelf zijn en dan moeten er ook nog kleine modificaties gemaakt worden om alles te kunnen aanpassen. Maar zo God het wil is de Russsich orthodoxe kerk dan weer een stap dichterbij in de permanente opbouw van onze kerk.  

Wij vragen dan ook naast uw giften en donaties uw gebeden voor deze enorme taak welke wij graag voor onze kerk willen doen en bidden dan ook tot de heiligen dat deze toevoeging in de nabije toekomst gerealiseerd kan worden voor de kerk in Zwolle. 

Wij danken u alvast voor uw gebeden en uw giften voor dit project en onze kerk.